Hogeschool Leiden
Openbaar internet aanbieden als publieke instelling brengt meerdere uitdagingen met zich mee. Een kwalitatief sterk Wi-Fi signaal kunnen aanbieden in een groot gebouw vereist goede voorbereiding en regelmatig onderhoud. Hogeschool Leiden is een van de instellingen waar Veducon het Wi-Fi netwerk heeft geoptimaliseerd.
Er zijn meerdere wifi surveys uitgevoerd, met een gedetailleerde eindrapportage voor toekomstig onderhoud. Ondanks de complexiteit van de klus, is de Hogeschool erg te spreken over de geleverde diensten.
Wi-Fi Design & Survey
Bij een Wi-Fi survey wordt een onderzoek uitgevoerd met als doel een draadloos netwerk optimaal te kunnen aanbieden. Bij Hogeschool Leiden is dit aan de hand van bouwtekeningen gedaan. Gecombineerd met specialistische software is vast te stellen op welke plekken er access points moeten worden geplaatst, en aan welke bandbreedte deze moeten voldoen. “Veducon is meerdere keren bij ons in het gebouw geweest voor een aantal surveys”, vertelt Hubert van Aalderen. Als Manager ICT Infrastructuur heeft hij regelmatig contact met Veducon. In 2012 voerde Veducon het eerste onderzoek uit voor de Hogeschool. Veducon werd toen ingehuurd om de gaten – de plekken in het gebouw waar geen goede ontvangst was – zo goed mogelijk te dichten.
Hubert herinnert het zich nog goed. “Ik vond de aanpak van Veducon erg fijn. Er werd vanaf het eerste moment goed met ons meegedacht. Bijvoorbeeld over de kosten, hoe we dat het meest effectief konden behandelen. Hij adviseerde ons welke gaten we als eerste moesten dichten, en met welke andere verbeterpunten minder prioriteit hadden. Zo wisten we precies waar we ons geld het beste aan konden besteden, en met welke zaken we nog even konden wachten.”
Ook over het gebruik van bouwtekeningen waren Hubert en zijn collega’s erg te spreken. “Dat is het knappe aan wat Veducon doet: door zo’n survey uit te voeren, kunnen zij precies zien hoe dik de muren in het gebouw zijn, hoe deuren zich manifesteren en hoe signalen bewegen. De onderzoeksresultaten zijn zo nauwkeurig!” vertelt Hubert.
Wireless Design
Na het uitvoeren van een survey is het voor zowel Veducon als de klant altijd belangrijk dat er een eindverslag wordt geleverd. Dit is in essentie ook een van de dingen die voor Veducon belangrijk zijn: niet alleen een onderzoek uitvoeren, maar ook daadwerkelijk een eindproduct afleveren. In het geval van Hogeschool Leiden was dit een gedetailleerd verslag. Zo heeft de Hogeschool een duidelijk uitvoerbaar plan klaarliggen, en een soort gebruikershandleiding om in de toekomst te raadplegen.
Bij afzwakkende signalen of technische problemen heeft de Hogeschool altijd het eindverslag klaarliggen om te raadplegen. “Letterlijk elke accesspoint staat uitgetekend in dit verslag”, weet Hubert. “Op elk moment kan ik de rapportage erbij pakken, en controleren waar een probleem zich voordoet. Het is zo voor mij heel makkelijk om aan te wijzen waar een mogelijke storing zit.”
Met dit eindverslag zou je denken dat Hogeschool Leiden geen verdere hulp meer nodig heeft van Veducon: de rapportage geeft immers precies aan hoe toekomstige problemen kunnen worden aangepakt. “We zouden het zonder Veducon kunnen, maar dat doen we
gelukkig niet. We zijn zo te spreken over de dienstverlening van Veducon, dat we hen om de zoveel tijd eens vragen om langs te komen.”
Dit is natuurlijk geen must, maar wel aan te raden. Technologie verandert namelijk constant. Daarom is er ongeveer elk jaar ruimte voor verbetering. Op het gebied van draadloze netwerken is er elk jaar weer nieuwe winst te behalen. Met de komst van nieuwe technologieën, snellere bandbreedtes en betere hardware is het ook aan te raden om met enige regelmaat een wifi survey te laten doen.
Cisco Prime
Hogeschool Leiden heeft ook de beschikking gekregen over een handige tool van Cisco, DNA, Digital Network Architecture. Voorheen stond deze software bekend als Prime Infrastructure. Met deze tool kan een netwerk makkelijk worden gemonitord. Het is een soort virtuele server met software waarin verschillende access points en switches kunnen worden beheerd en geconfigureerd. “Het is in feite software waarmee je makkelijk wijzigingen kunt doorvoeren”, legt Frank uit. “Ik ben regelmatig bij de Hogeschool langs geweest om de server een update te geven. Het is een handige tool om te hebben als je van plan bent je netwerk te updaten.”
Hubert is in ieder geval erg te spreken over de samenwerking. “We zijn van plan ons netwerk in de toekomst wel verder te gaan uitbreiden en verbeteren. Hierdoor kunnen we meer uit de DNA software gaan halen en meer voordelen gaan gebruiken. We gaan Frank en Veducon hier aankomend najaar weer zien!”