Vacatures

Wi-Fi 7: Wat kun je ervan verwachten?

Het is geen verrassing dat Wi-Fi 6 uiteindelijk zou worden opgevolgd. Echter, de directe opvolger van Wi-Fi 6 is niet Wi-Fi 7, maar Wi-Fi 6E. Wi-Fi 6E biedt eigenlijk geen nieuwe features, aangezien deze al waren beschreven in de 802.11ax standaard waar Wi-Fi 6 op gebaseerd is. Met de opkomst van de 802.11be standaard krijgen we eindelijk Wi-Fi 7, het nieuwste nummer in de Wi-Fi-cijferreeks.

Wi-Fi 7 biedt een indrukwekkende lijst van nieuwe features en technologieën. Enkele opvallende kenmerken zijn 320MHz brede kanalen, Multi Link Operation (MLO), 4096 QAM, Multi RU’s, Preamble puncturing, HARQ en nog veel meer. Maar wat betekenen al deze features en wat brengen ze ons?

Laten we beginnen met de toename in bandbreedte. Het vergroten van de kanaalbreedte is een bekende methode om de snelheid van Wi-Fi te verhogen. Stel het je voor als een snelweg. Met meer rijbanen kunnen er meer auto’s rijden. In dit geval biedt een 320MHz kanaal meer bandbreedte dan 160MHz, 80MHz, enzovoort. Daarnaast is de modulatie van het Wi-Fi-signaal (QAM) vergelijkbaar met het aantal personen in een auto: meer personen betekent een efficiëntere reis. De 320MHz brede kanalen en 4096 QAM zijn dus gericht op het vergroten van de bandbreedte.

Nieuwe Features

Een andere opmerkelijke feature van Wi-Fi 7 is Multi Link Operation (MLO). Met MLO kan een Wi-Fi-client tegelijkertijd verbinding maken met een access point op 2 frequenties, bijvoorbeeld op 5GHz en 6GHz. Dit maakt het gebruik van Wi-Fi efficiënter, waardoor de vertraging voor datatransmissie afneemt. Daarnaast maakt HARQ, een techniek om transmissies zo foutloos mogelijk te laten verlopen, Wi-Fi efficiënter. Applicaties zoals Voice over Wi-Fi zullen direct profiteren van deze verbeteringen.

Verbazingwekkende verbindingssnelheid?

Nu denk je misschien: “Geweldig, Wi-Fi 7 biedt waanzinnige verbindingssnelheden!” Hoewel de bovengenoemde technieken theoretisch een verbindingssnelheid tot 46Gbps mogelijk maken, moeten we wel rekening houden met ideale omstandigheden. In de praktijk, in een zakelijk Wi-Fi-netwerk, zullen we deze maximale snelheid waarschijnlijk niet halen. Desalniettemin kunnen we wel een aanzienlijke toename in bandbreedte verwachten.

Wi-Fi 7: Gestandaardiseerd?

Hoewel Wi-Fi 7 nog niet officieel is gestandaardiseerd, zien we al de eerste consumentenaccess points op de markt verschijnen. Zelfs enkele enterprise access points en smartphones met Wi-Fi 7-ondersteuning zijn al beschikbaar. 

Is Wi-Fi 7 revolutionair met al deze nieuwe features? Waarschijnlijk niet. Terugkijkend naar de ontwikkelingen van Wi-Fi, waren de grote sprongen toch wel de introductie van 802.11n (Wi-Fi 4) en 6GHz (Wi-Fi 6E). De overige standaarden waren meer logische tussenstappen ofwel evoluties van de technologie. Met de nieuwe Wi-Fi 7-standaard is de techniek echter weer up-to-date en klaar voor de toekomst!

Wil je genieten van snellere draadloze verbindingen met verbeterde bandbreedte, efficiëntie en betrouwbaarheid? Bereid je dan voor op de komst van Wi-Fi 7. Hoewel het nog even kan duren voordat Wi-Fi 7 de norm wordt, is het altijd goed om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen in draadloze technologie. Met Wi-Fi 7 kunnen we ons verheugen op een nog betere draadloze ervaring in de toekomst.

Deel dit bericht

Bedankt voor je aanmelding!

Je bent aangemeld voor Veducon Empower ’24, we houden je via het ingevulde emailadres op de hoogte! 

Aan kalender toevoegen

Bedankt voor je sollicitatie!

Bedankt voor het solliciteren. We zijn enthousiast om je beter te leren kennen. We nemen snel contact met je op!

Contact

De Wel 4G
3871 MV Hoevelaken

Opdrachtgevers